Byggplatser

Lösningar för byggplatser

Enligt finsk lag, gällande från och med de 1 juli 2014, krävs månatliga rapporter till skattemyndigheten beträffande vem som har arbetat på byggplatsen. Skyldigheten vilar hos huvudentreprenören eller utvecklaren och gäller även för konstruktion av förtillverkade bostäder. Rapportering kan inte ske på papper utan måste förmedlas elektroniskt. Det är möjligt att använda Valtti-ID-kort från Suomen Tilaajavastuu Oy, samt andra tjänster som de erbjuder inom ramen för deras partnernätverk.

NFC-TimeClean och NFC-InOut terminaler för tidsrapportering och närvaro har certifierats av Suomen Tilaajavastuu Oy för användning på byggplatser med Valtti-smartkort och de är dessutom CE-märkta.

 • Läs mer om hur du kommer igång

  1. Beställ Valtti-ID-kort för din verksamhet från Suomen Tilaajavastuu Oy

  Begär att dina underleverantörer också använder dessa.

  2. Beställ en trådlös arbetstidsterminal från Inoptics för din anläggning

  I regel är den enklaste versionen, NFC-Time Clean Basic , tillräckligt för byggplatser. Du kan antingen hyra en arbetsplatsterminal direkt från Inoptics eller via en applikationsleverantör.

  Dessa finska tidsrapporterings- och närvaroterminaler från Inoptics kan anslutas trådlöst till praktiskt taget samtliga arbetstidsprogram. De utgör det allra främst på marknaden för byggplatser. Dataöverföring från dessa enheter hanteras i realtid via mobiltelefonnätverket och de kan användas överallt där du kan använda en mobiltelefon.

  3. Skaffa ett program för skatteredovisning eller arbetstid

  Suomen Tilaajavastuu erbjuder ett program för redovisning till skattemyndigheten utan spårning av tidsrapportering. Många företag erbjuder program med stöd för redovisning till skattemyndigheten som dessutom har ett brett urval av andra funktioner. Du kan läsa mer om dessa på http://partnerit.veronumero.fi/. Dessa program erbjuds av bland annat: Movenium, Evry Jydacom, Takamäki-yhtiöt, Admicom, Aacon, Maxtechnologies, Lenio, Enersense, Tuntinetti/J.Halttu, Fastroi, Fluent Progress, Waremann, Reslink, Nepton, Navicom, Visma.

  Redovisning till skattemyndigheten räcker om du inte vill kunna följa arbetstiden hos de som arbetar på arbetsplatsen och endast vill efterleva dina skyldigheter gentemot skattemyndigheten. I händelse av en arbetsplatsinspektion går det vanligtvis att skriva ut information om vem som befinner sig på arbetsplatsen i realtid. Med ett arbetstidsprogram kan du länka stämplingsdatan som del av dina löneutbetalningar. Stöd för utdrag finns hos vissa av programmen, som låter dig koppla vissa arbetstider till visa projektstadier.

 • NFC-TimeClean för åtkomstkontroll och övervakning

  NFC-TimeClean är en spårningsenhet som låter dig samla in såväl vem som befinner sig på arbetsplatsen som arbetstidsinformation i realtid. Detta kan utgöra grunden för löneadministration. Stämplingsdatan skickas till programmet i realtid.

 • NFC-InOut åtkomstkontroll, övervakning + grindöppning

  NFC-InOut ökar kapaciteten från åtkomstkontroll till åtkomstövervakning och fungerar dessutom som grindöppnare. Programmet laddar ner en lista med ID till enheten för personer med åtkomstbehörighet. Därefter öppnar den grinden när dessa individer stämplar in. Stämplingsdatan skickas till applikationen i realtid.